Wolno uwalniające się węglowodany

Published on by Sufrin

5070610262_f618bdb913.jpg

 

Jeść zdrową żywność - pełne ziarna, fasole, soczewicę, orzechy, pestki i ziarna, świeże owoce i jarzyny - unikać żywności rafinowanej, białej i nadmiernie gotowanej.

 

Zjadać pięć porcji surowych lub lekko podgotowanych, ciemnozielonych liściastych i korzennych jarzyn (rzeżucha, marchew, brokuły, brukselka, szpinak, groszek, papryka).

 

Zjadać trzy porcje owoców dziennie, najlepiej jabłek, gruszek, borówek amerykańskich, jagód, jeżyn, truskawek.

 

Zjadac cztery porcje dziennie pełnych ziaren (ryż, żyto, owies, pszenica, kukurydza, pieczywo, makarony).

 

Unikać cukru i sztucznie dosłodzanych posiłków.

 

Rozpuszczać soki owocowe, a owoce suszone jeść sporadycznie i w niewielkich ilościach, najlepiej namaczane albo z dodatkiem garści orzechów, ziaren lub pestek.

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post