Tort czekoladowy z kremem bananowym i sosem czekoladowym

Published on by Sufrin

http://veganbio.typepad.com/.a/6a00e55220468f883301156e41fb8d970c-320wi

 

 

Dla "ciasta" czekoladowe:

  •  Kilkanaście pięknych świeżych daktyli moczyć przez 2 godziny
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  
  •  1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki kakao   
  • 1/2 szklanki masła orzechowego lub oleju kokosowego (gęsta konsystencja)
  • 1 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub masy pozostałej po produkcji mleka migdałowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca w proszku
  • + 1-2 banany, plastry


Wymieszać w blenderze / mikserze wszystkie składniki na dość gładką masę.

Dodać trochę wody (powoli) w razie potrzeby.

Przygotować formę do ciasta, najlepiej tortownicę - natłuścić.

Połowę masy nanieść na dno formy i wygładzić.

Położyć plastry z bananów.

 


Do kremu z banana:

  • 2 szklanki orzechów nerkowca i macadamia lub ich mieszaniny
  • 2 szklanki mleka kokosowego (można to zrobić samodzielnie przez zmieszanie 1 części wiórków kokosowych z 3 częściami wody. Przefiltrować, jeśli blender nie pozwala, aby uzyskać gładką śmietanę)
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii w płynie lub proszku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka masła kakaowego lub oleju kokosowego (gęsta konsystencja)
  • 2 łyżki organicznej lecytyny sojowej, non-GMO


Uwaga: jak działa lecytyna emulgator. Lecytynę sojową można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością w postaci proszku lub granulek. Jeśli kupisz go w granulkach, to trzeba zmielić w młynku do kawy i użyć do kremu bananowego.


Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem lecytyny w blenderze, aż do uzyskania gładkiej śmietanki.

Dodać lecytynę i dobrze wkomponować w masę.

Wlać połowę kremu na ciasto czekoladowe i tortownicę umieścić w zamrażarce na jakieś 1/2 godziny tak,  by krem zgęstniał.

Następnie rozłożyć pozostałe ciasto czekoladowe na krem, wygładzić powierzchnię.

Wlać pozostałą część kremu bananowego.

Chłodzić w lodówce przynajmniej 1godzinę.

Kiedy jest gotowy, usuń go z formy, podnosząc obręcz lub wstawić tortownicę na kilka sekund do ciepłej wody.

Ułożyć plasterki banana w rozecie na powierzchni tortu.

Schłodzić ponownie, teraz na 1 godzinę przed podaniem, aby stężał.


Sos czekoladowy:

  • 1szklanka kakao
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (lub płynnego cukru)
  • 1/4 szklanki wody (w przybliżeniu)

Wymieszać pierwsze dwa składniki, dolewając stopniowo do nich wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.


 

źródło

Published on Ciasto

Comment on this post