Tarta z pomidorami i zielonym groszkiem na kruchym cieście

Published on by Sufrin

http://farm3.static.flickr.com/2631/4167639064_d2e54086a2_m.jpg

 

 

ciasto kruche jako spód

1 garść siemienia lnianego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżka ziół prowansalskich

3 pomidory
1 łyżka musztardy  
 sól

* groszek - podaję dwie wersje z groszkiem: świeżym i suchym, łuskanym


 Groszek świeży:
2 szklanki świeżego groszku
1 łyżeczki bulionu
1 łyżeczka wasabi
3 szklanki wody

 

Groszek świeży:
Ugotować groszek (10 minut) w ciepłej wodzie z bulionem i wasabi.

 


 Groch łuskany:
1 szklanka grochu łuskanego (połówki)
2 szklanki wody
1 łyżeczki bulionu
1 łyżeczka wasabi


 

Groch łuskany:
 Ugotować groch w zimnej wodzie z bulionem, wasabi (30 minut).

 

 


Wymieszać siemię lniane z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
 Rozwałkować ciasto kruche i przełożyć do formy na tartę.
Pokroić pomidory w  cienkie plasterki.
 Za pomocą widelca rozdrobnić groszek i dodać musztardę.
Rozłożyć groszek na cieście.
 Ułożyć plasterki pomidorów na wierzchu i posypać ziołami prowansalskimi i solą.

 Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200°C.

 

źródło

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post