Tarta z jabłkami, daktylami i rodzynkami

Published on by Sufrin

5418670847_810c591c03.jpg

 

Farsz:

ok. 1 kg jabłek deserowych
1/2 szkl. daktyli
2/3 szkl. rodzynków

Jabłka obrać, pokroić, podlać wodą i dusić, aż zaczną się rozpadać.

Daktyle zalać połową szklanki wrzątku.

Kiedy jabłka się rozgotują, zmiksować daktyle na pastę, dodać do jabłek, dosypać rodzynki.

 

 

Spód do tarty:

1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju / oliwy
szczypta soli
ok 1/2 szkl. wody

Płatki zmiksować na sucho w pojemniku do blendera.

Dodać do mąki, dosypać sól i oliwę, zagnieść nieklejące ciasto.

Rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną olejem formę, nakłuć widelcem.

Podpiec 10-15 minut, wyłożyć farsz, piec kolejne 20 minut.

 

 

źródło

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post