Tarta warzywna na drożdżowym cieście

Published on by Sufrin

 

Rys. Tarta warzywna. 

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • woda  (około 1 szklanki)
  • sól, cukier (szczypta)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 spora cukinia
  • 3 młode cebule
  • 4 słodkie pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • duży pęczek natki
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki kuminu w proszku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Mąkę przesiać, zrobić rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłej wody lub mleka – około 1 szklanki (ma mieć nie za rzadką konsystencję). Dodać sól, cukier (szczypta), olej i roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia.

W garnku rogrzac oliwę podsmażyc pokrojone w kostkę papryki. Dodać cebule, smazyć częstro mieszając. Po ok. 10 minutach dodac pokrojona w koste cukinię i posiekany czosnek. Dusić razem pod przykryciem z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy cukinia zacznie mięknąc dodac posiekane pomidory obrane ze skórki, skórke cytrynową i przyprawy. Dusic po przykryciem ok. 15 minut.

Ciasto rozwałkowac i ułozyć w tartownicy. Nakłuc je widelcem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec ciasto. Warzywa okryć, podkręcic ogien i zredukowac powstały z pomidorów sos. Gotowe warzywa ułozyc na cieście i zapiec jeszcze ok. 15 minuy. Gotową potrawe posypac posiekana natką.

 

 

Tarta z warzywami wg przepisu Gosi Polańczyk.

Comment on this post