Tarta jabłkowa - placek z rozetką

Published on by Sufrin

 

Ciasto:

  • 1/2 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mielonych migdałów lub ziarna sezamu
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mleka roślinnego
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego

Nadzienie:

  • 500 g prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kaszy manny 

Przybranie - rozetka:

  • 1 średnie jabłko


Ustawić piekarnik na 175°C.

W średniej misce wymieszać mąkę, otręby, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia.
W małej misce wymieszać ze sobą mleko i olej.
Mokre składniki wlać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać.
Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i odstawić na  kilka minut do lodówki.

 

W misce mieszamy prażone jabłka, kaszę i cynamon.
Jeżeli prażone jabłka są niesłodzone, to można dosypać kilka łyżeczek cukru.
Schłodzone ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę.
Można to robić, skubiąc kawałki ciasta i rozgniatając je palcami.
Ciasto wyłożone na dnie nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie farsz jabłkowy.
Górę przykrywamy kawałkami obranego i pokrojonego jabłka.
Pieczemy jakieś 25 min.

Published on Ciasto

Comment on this post