Tarta jabłkowa na kruchym cieście z kruszonką

Published on by Sufrin

5196723071_44e4d98d1d.jpg

 

Dla 4-6 osób:

 

ciasto kruche

4 jabłka
 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli


 Jabłka obrać, pokroić cienko w plasterki.
 W misce wymieszać 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu.
 W misce połączyć płatki, mąkę, olej, gałkę muszkatołową, cynamon, cukier, sól i palcami zacierać kruszonkę.

Ułożyć jabłka na podpieczonym cieście zaczynając do zewnętrznej strony formy.
Posypać jabłka kruszonką.
Przykryć papierem do pieczenia (lub aluminium) i piec tartę przez 45 minut w 190°C.
Wyjąć papier do pieczenia i piec 10 minut dłużej.

 

źródło

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post