Tacos na "surowo"

Published on by Sufrin

5424199724_34cfe9fecd.jpg

 

5 szklanek skiełkowanej i pokrojonej czerwonej i żółtej papryki
3 szklanki pokrojonej cukinii
1 szklanka pomidorów
1 szklanka suszonych pomidorów
1 łyżka cebuli
1 - 2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
1 awokado, utłuczone
3 łyżki awokado lub mielonego siemienia 

¼ szklanki kolendry / natki / koperku / bazylii



1. W blenderze zemleć paprykę, cukinię, pomidory i cebulę na purée.

2. Dodać czosnek, i sól - nadal miksować.

3. Przy włączonym blenderze dodać awokado i / lub siemię - mielić przez kilka sekund.

4. Można zmielić zieleninę, ale tak, aby były widoczne małe kawałki.

5. Używać 1/2 szklanki masy na każde taco.

6. Szpatułką formować cztery płaty i wstawić do dehydratora lub otwartego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Każdy placek powinien mieć średnicę 14-16 cm i nie powinny się dotykać.

8. Szybko natłuścić powierzchnię taco, bo w przeciwnym razie placki będą za bardzo wysuszone i mogą być trudności z natłuszczeniem ich.

9. Dehydrować przez jakieś 4 godziny w 40°C lub do czasu, kiedy będzie je można łatwo usunąć z blaszki.
10. Napełniać tacos ulubionym nadzieniem (np. pesto, pomidorami, orzechowym serkiem, pasztetem, oliwkami) i złożyć na pół. Kontynuować dehydrowanie kolejne 3-4 godziny, aż zupełnie wyschną, ale nadal będą elastyczne.

11. Można przechowywać w pojemniku próżniowym w lodówce do dwóch tygodni lub zamrozić nawet na dwa miesiące.

 

 

źródło

Published on RAW FOOD

Comment on this post