Tacos

Published on by Sufrin

5123477483_9acff942c4.jpg

 

 

  • tortille z mąki kukurydzianej lub pszennej
  • olej do smażenia

2521341677_691375e9d5.jpg

 

 

Na miękkie Taco:

  1. Rozgrzać patelnię naśrednim ogniu. Umieścić tortillę na suchej patelni. Opiekać z obu stron, dopóki nie pojawią się brązowe plamki i zmięknie. Zdjąć z patelni i przykryć lub położyć w ciepłe miejsce. Można także gotować na parze lub smażyć na oleju, jeśli lubisz chrupiące.
  2. Napełnić każdą połowę taco i złożyć na pół. Podawać z sosem do taco.

Na chrupiące Taco:

  1. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni. Jeśli patelnia będzie dobrze rozgrzana, to krople wody będą pryskać. 
  2. Położyć tortillę na oleju i smażyć 30 - 60 sekund. Zdjąć placek z patelni i złożyć na pół. Przygnieść pokrywką, żeby nabrał kształtu, gdy wystygnie będzie zbyt twardy na formowanie.
  3. Na koniec taco powinno mieć kształt litery “V”. Napełnić Twoim ulubionym nadzieniem.

4142429896_650ac77c5c.jpg


Uwagi:

  • Tortille smażone na oleju stają się chrupkie. Napełniać warzywami i gotować na parze, zawinięte w papierowy ręcznik, lub w mikrofalówce przez 10 sekund.

Uwagi:

  • Olej nie powinien być zbyt gorący, bo tortille się spalą.

źródło

Comment on this post