Szkodliwe połączenia

Published on by Sufrin

4847022188_8263783a16.jpg

 

Kwas alfa-askorbinowy jest utleniany przez askorbinazę (enzym należący do grupy oksydaz), uwalnianą z tkanek roślinnych po uszkodzeniu lub zniszczeniu ich struktury komórkowej np. po obiciu, obraniu, pokrojeniu lub rozdrobieniu warzyw i owoców. Zawartość askorbinazy jest wysoka w ogórkach i w dyni, niska w pomidorach i ziemniakach. Aktywność askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku (pH poniżej 5).

 

 

Nie należy łączyć warzyw, które zawierają enzym: ogórków, kabaczków, cukini, dyni, patisonów,

 

z

 

świeże pomidory, papryki, kapusty, ziemniaki, natka pietruszki.

 

 

Dopiero kiszenie tych pierwszych wpływa na zniszczenie tego enzymu i łączenie obu grup jest zdrowe dla organizmu.

 

 

 

źródło: zdrowie, Dziecko

Published on PRASA vege

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post