Szarlotka sypana

Published on by Sufrin

4923436568_d3f3288c4d.jpg

 

 

Składniki:
4-5 dojrzałych jabłek (jakiś kilogram)
2 łyżki cukru (może być cukier smakowy, np. cynamonowy)
2 łyżeczki cynamonu

1 i 1/3 szklanka mąki razowej
1 i 1/3szklanka kaszy manny
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

 

Umyć i obrać jabłka.

Połowę z nich utrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na części o drobnych oczkach.

Papkę zmieszać z 2 łyżkami cukru cynamonowego i cynamonem.

Jeżeli jabłka wydadzą się nam suche, dodajemy 3 łyżki wody (na oko).

Zmieszać mąkę z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Całą suchą masę podzielić na 3 części.

Tortownicę posmarować olejem i wsypać do niej pierwszą część suchej masy.

Nałozyć połowę jabłek i wsypać drugą część masy.

Nałożyć resztę jabłek.

 

Kruszonka:

Do ostatniej części suchej masy dodać 3 łyżki oleju i rozetrzeć, aby powstały grudki.

Wysypać kruszonkę na wierzch ciasta i włożyć do piekarnika nastawionego na 180°C, ale chłodnego! na 50 min.

 

źródło

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post