Szarlotka na kruchym cieście

Published on by Sufrin

 

I warstwa ciasta:

- 1 szkl. mąki
-
7 łyżek margaryny roślinnej
-
1/4 szkl. cukru lub 3-4 łyżki ksylitolu 

 

Nadzienie:
-
4 jabłka, pokroić na cząstki
-
3/4 szkl. brązowego cukru
-
3 łyzki soku z cytryny
-
1 łyżka cynamonu
-
1 łyżeczka starteg gałki muszkatołowej
-
1/2- 3/4 szkl. posiekanych orzechów laskowych 

- 1/4 szkl. mąki

 

II warstwa ciasta:
-
7 łyżek margaryny roślinnej
-
1/4 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki

 

 

Nagrzać piekarnik do 190°C.

 W misce zmieszać cukier z margaryną.

Dosypać mąkę, aż powstaną grudy.

Wziąć blaszkę o wymiarach 20x20cm i wyłożyć ciastem jej dno.

Warto zrobić także drugą warstwę ciasta i odstawić.

Piec I warstwę przez 12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.

W międzyczasie połączyć składniki nadzienia.

Pokryć jabłkami podpieczony spód ciasta.

Piec następne 10 minut.

Dodać kolejną warstwę ciasta i zapiekać następne10 minut.

 

 

źródło

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post