Szarlotka

Published on by Sufrin

http://3.bp.blogspot.com/-wWKin6W8zn0/TcmnardEdmI/AAAAAAAABs8/f1WSu5W9Bgs/s640/ok_szarl.wegan1.jpg

 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych!)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 duże jabłka
duża garść rodzynek
duża garść orzechów włoskich

 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub w grube półplasterki.

Mąkę, płatki, cukier, sodę, proszek i cynamon zmieszać ze sobą.

Dodać olej i wodę, ponownie zamieszać.

Masa będzie luźna i sypka.

Dodać jabłka, rodzynki i orzechy.

Ciasto będzie bardziej sypkie.
Wysypać je do wyłożonej papierem blaszki i przełożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 35-40 minut.

 

źródło

Published on Ciasto

Comment on this post