Strudel jabłkowy

Published on by Sufrin

4753959141_70fd1fbdcb.jpg

 

Składniki

  •  Ciasto wg wegańskiej receptury, które można znaleźć na tym blogu;
  •  Trzy duże jabłka;
  • Garść rodzynek;
  • 30 g cukru brązowego w proszku;
  • 30 g margaryny;
  • Cynamon;
  • Ekstrakt waniliowy;
  • 1 Łyżka dżemu (na złocenie).

Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić na kawałki o ok. 1 cm kwadratowego.  

Tymczasem stopić margarynę w rondlu.  

Do stopionej margaryny dodać kawałki jabłka, rodzynki, cukier i cynamon i trochę wanilii.

Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż jabłka szpiku, około 10 minut.

 

http://jmtrivial.info/cuisine/wp-content/uploads/2009/01/chausson-ouvert-small.jpg

 

Wywałkować ciasto na grubość 0,5 cm i położyć na blachę do pieczenia ciasta.

Po ostygnięciu jabłek, położyć je na połowie ciasta i pokryć drugą połówką.

Docisnąć brzegi widelcem, aby ciasto wyglądało jak duży pieróg.

Piec w 210 st.C na złoty kolor.

Tymczasem w rondelku rozgrzać dżem i po 10-15 minutach natrzerć pędzelkiem wierzch ciasta.

 

 

Źródło

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post