Soki i ich właściwości

Published on by Sufrin

 

 

Soki owocowe i warzywne mają właściwości detoksykacyjne, usuwające zmęczenie, ułatwiające trawienie pokarmu. Świeżo wyciskane soki są dobrym źródłem witamin i minerałów. Witaminy aktywują enzymy, które katalizują (przyspieszają reakcję chemiczną) setki z tysięcy reakcji chemicznych, które zachodza w naszym organizmie.

 

Enzymy produkują energię i są niezbędne w procesie trawienia, wchłaniania i przetwarzania pokarmu przez tkanki. Gdyby nie witaminy, enzymy nie mogłyby realizować swoich zadań i nie moglibyśmy funkcjonować.

Nasze ciała mogą przyjąć więcej witamin i minerałów, jeśli wypijemy świeży sok niż gdybyśmy tylko jedli owoce i warzywa w naturalnej postaci. Poprzez miksowanie kruszymy błonnik i uwalniamy  uwięzione w nim składniki odżywcze.

 

wstążka- truskawki

 

Szklanka 100% soku każdego ranka potrafi zredukować ryzyko otyłości i syndromy chorób metabolicznych (definiowane jako obecne w trzech z wielu wymienionych: zasadnicza otyłość, podwyższony poziom glukozy we krwi, podwyższony poziom trójgliccerydów, niski poziom cholesterolu HDL, podwyższony ciśnienie krwi), które powodują wzrost ryzyka udaru, chorób serca i diabetycznych, co pokazują badania opublikowane po posiedzeniu Biologów Eksperymentalnych w 2009 roku.

 

wstążka- truskawki

 

Szpinak pomaga oczyścić układ hormonalny, a buraki wspomagają układ trawienia, truskawki utrzymują organizm w  optymalnym zdrowiu poprzez fito skladniki odżywcze, banany są bogate w potas, który jest źródłem elektrolitów. Truskawki dostarczają składników, które bronia nas przed zapaleniem i chorobami serca. Potas czerpany z bananów ma działanie obniżające ciśnienie krwi i jednocześnie obniża cholesterol.

 

Jak przygotować soki:

  • umyć owoce i warzywa przed wykonaniem soku. Usunąć ewentualne uszkodzenia.
  • używać organicznych produktów, jeśli to tylko możliwe.
  • zużywać także łodygi i liście. Usuwać jedynie nać z niemłodej już marchewki, gdyż jest ona toksyczna. Liście selera naciowego są ostre, więc można je usunąć.
  • używanie pestek z cytryny, limonki czy pomarańczy jest dopuszczalne. Usuwać jednak należy pestki jabłek, bo sa toksyczne.
  • zdjąć skórkę z cytrusów, gdyz jest toksyczna, ale nie pozbywać sie białej części pełnej witaminy C i bioflawonoidów.
  • można doprawiać soki ziołami (natka, kolendra) i przyprawami (czarny pieprz, sól, sok z cytryny, imbir, chilli, cynamon, kardamon, gałka).

 

 

Zaleca się w celu
Polecane kombinacje soku
W celu ogólnej poprawy zdrowia Banan, pomarańcza, truskawki, liście mięty, mleko sojowe
W celu zregenerowania organizmu
jabłko, ananas, mięta, limonka
W celu zrelaksowania ciała, na kaca jabłko, poarańcza, marchewka, burak
W celu nabrania energii burak, szpinak, marchewka, jabłko, koperek
W celu Relaxation jabłko, ananas, mięta, limonka
W celu zredukowania stresu

pomidor, marchewka, kolendra, brokuły, seler naciowy

Dla poprawy trawienia pożywienia jabłko, burak, imbir, marchewka

W celu poprawy funkcjonowania układu

immunologicznego, zapobieżeniu grypie,

przeziębieniu i kataru

jabłko, marchewka, cytryna, imbir, czosnek
W celu Detoxing Body jabłko, grejpfrut, arbuz, imbir
W celu Cleansing Liver ananas, marchewka, burak, limonka
W celu a Skin Tonic marchewka, pieprz, szpinak
Zaleca się przy
Polecane kombinacje soków
Anemia

czarna porzeczka + sok z pietruszki

pietruszka + sok z winogron

Artretyzm seler naciowy + sok z pietruszki
Astma seler naciowy + sok z papai
seler naciowy + endywia + sok z marchewki
Nocne moczenie
seler naciowy + sok z pietruszki
Zapalenie pęcherza moczowego seler naciowy + sok z granatu
Nadciśnienie machewka + pietruszka + sok z selera naciowego
sok z limonki + proszek z pszenicy
sok z winogron i sok z marchewki
Niskie ciśnienie krwi sok z pietruszki
pieprz + sok z czosnku
Oczyszczanie krwi
sok z czarnej porzeczki + sok z wiśni + czarna porzeczka + mniszek lekarski + sok pomidorowy
Przeziębienie rzeżucha + jabłko
Redukcja cholesterolu
marchewka + jabłko + imbir + pomarańcza + truskawki + szpinak
Zapalenie jelita grubego Coconut milk + carrot juice
Żółta cera
Grapefruit juice.
Poprawa cery 1 Tbsp apple concentrate juice +, 1/2 glass cucumber juice + 1/2 glass water.
Zaparcie Celery
Spinach + grapefruit.
Biegunka Carrot + blackberry juice.
Gorączka Celery + parsley juice.
Zapalenie pęcherzyka żółtego
Radish + prune + black cherry + celery juice
Carrot + beetroot + cucumber juice
Prune + black cherry + celery + radish juice.
Kamienie żółciowe Beetroot + radish juice
Green vegetable juices.
Gazy Coconut milk + carrot juice
Glands Celery juice 1 tsp + wheat germ + 1 tsp. Nova Scotia dulse.
Goiter Celery juice, 1 tsp + wheat germ + 1 tsp. Nova Scotia dulse.
Gout Celery + parsley juice.
Heart Carrot + pineapple juice with honey
Alfalfa
Parsley + alfalfa + pineapple juice.
Impotence Celery juice, 1 tsp + wheat germ + 1 tsp. Nova Scotia dulse.
Indigestion Coconut milk + fig juice + parsley + carrot juice.
Infections Carrot + blackberry juice.
Insomnia (sleeplessness) Lettuce + celery juice.
Bedwetting Celery
Jaundice Tomato and sauerkraut juice
Kidneys Celery + parsley + asparagus juice
Carrot + parsley juice.
Kidney (bladder) problems Celery + pomegranate juice.
Liver Radish and pineapple juice
Carrot, beet, and cucumber juice.
Improve Memory Celery + carrot + prune juice + rice polishing.
Nervous tension Celery + carrot + prune juice
Lettuce + tomato juice.
Overweight, obesity Beet greens + parsley + celery juice.
Perspiration Celery + prune juice
Cucumber + pineapple juice.
Rheumatism Cucumber + endive + goat's whey.
Sore Throat Watercress + apple juice with 1/4 tsp pure cream of tartar
Stomach Infection Carrot + blackberry juice.
Teeth Beet greens + parsley + celery juice + green kale.
Thyroid Clam juice + celery juice.
Ulcers Stomach Celery
Spinach + grapefruit.
Vitality One Tbsp apple concentrate + one Tbsp almond nut butter + one cup celery juice.
Weight Improvement Coconut milk + fig juice + parsley + carrot juice.
Weight Reducing Parsley + grape juice + pineapple juice.
Youth retaining Cucumber + radish + pepper (1/3 cup each)
2/3 cup concord grape juice + 1/3 cup pineapple juice.

[Also read the Book, Juicing For Life by Cherie Calbom and maureen Keane, Avery Publishing Group, New York, 1992]

 

źródło

Published on Soki - napoje

Comment on this post