Smażone kulki z sezamem

Published on by Sufrin

 

  http://hellyeahitsvegan.com/wp-content/uploads/2010/02/DSC_0085.jpg

 

Nazywa się je jin deui, w innych regionach Chinznane sa też pod nazwą matuan, ma yuan i jen dai. Na Filipinach to po prostu buchi lub butsi.

 

Na 10 dużych lub 20 małych kulek:

1½ filizanki mąki ryżowej z glutenem
¼ + 2 łyżek brązowego cukru
½ filiżanki wody
pasty ze słodkiej fasoli lub pasty z lotusa
½ filiżanki sezamu
zimna woda

 

 

W małym rondelku zagotować ½ filiżanki wody.  

Dodać brązowy cukier i mieszać do rozpuszczenia.  

Dodać mąkę ryżową do średniej miski, dobrze wyrobić i wlać płynną mieszaninę.  

Wymieszać widelcem, aż ciasto się zlepi.  

Ugniatać przez 1-2 minut, aż ciasto będzie gładkie.  

Dodać trochę wrzącej wody w razie potrzeby, ale uważać, aby nie było zbyt lepkie ciasto.

Kawałek ciasta oderwać i uformować kulkę palcami.  

Nałożyć łyżeczkę pasty z fasoli do środka.  

Zakleić ciasto wokół otworu, przy czym należy uważać, aby nie pozwolić nadzieniu przedostać się (wymaga to trochę praktyki, spróbuj ściskając szew zamykać brzegi i ponownie zwinąć w kulkę. Zachęcam do korzystania z dodatkowej ilości wody, jeśli potrzeba).  

Zanurz kulkę w zimnej wodzie i obtocz w miseczce z sezamem.

 

We frytkownicy lub garnku wlać olej i doprowadzić do 196 st. C.

Zanurzyć kilka kulek w oleju, obracając je regularnie tak, aby się równomiernie smażyły.

Po kilku minutach kulki podniosą się na wierzch oleju.

Za pomocą łyżki z dziurkami lub pałeczkami, przytrzymać w oleju; smażyć tak 3-5 minut (w zależności od wielkości).

Można spróbować, czy ciasto jest miękkie i usmażone. 

 

Podawać w temperaturze pokojowej.

 

źródło

Published on Ciasteczka

Comment on this post