Skorzonela, inaczej wężymord, szparagi zimowe i przepis

Published on by Sufrin

http://www.fullcircleseeds.com/static/images/productimage-picture-scorzonera-264.jpg

 

 

Podobna do salsefii, więcej informacji można znaleźć w tym miejscu. Przypomina też szparagi, ale jej smak jest wyraźniejszy i bardziej sycący. .

 

Należy do dwulistnych roślin z gatunku astrowatych, wśród nich karczoch, cykoria (również sałatowa) czy słonecznik bulwiasty.

 

Termin skorzonela pochodzi od hiszpańskiego escurco i oznacza "Wąż", stąd też polska nazwa wężymord. W czasach starożytnych przypisywano mu właściwości lecznicze  ran po ukąszeniu  żmii oraz zwalczające objawy dżumy.

  Uprawiana od niedawna (około 1700 roku) i dzisiaj zadomowiła się w Krajach Beneluksu, Francji czy niemieckiej Bawarii. 


Średnica korzenia: 3-4 cm, a długość: 30-50 cm. Skórka korzenia może być zabarwiona na brązowo lub czarno. W niej znajdują się przewody mlekowe, dlatego przy obieraniu płynie sok, który szybko przybiera brązowy kolor.

 

Przy zakupie warto zadbać o to, aby korzonki były proste, grube, a miąższ biały i jędrny.

 

Jego smak jest lekko gorzkawy, ale przyjemny i wyrafinowane, dlatego stanowi element zdrowej diety .
Pasuje do jabłek, marchewek, orzechów, grochu. Sprawdza się jako składnik sałatek, surówek, gotowana, smażona, pieczona, jako nadzienie.
  
 
Rośnie w klimacie umiarkowanym, sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie.

 

Wartości odżywcze

Zawiera sód, potas (promuje aktywność nerek), magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, cholina (łagodzi ból gardła), karoten, witaminy: A, E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Jest bardzo korzystne dla osób starszych i rekonwalescentów, i dla diabetyków ze względu na zawartość inulinę glikozową, która z kolei zawiera fruktozę. Ma lekko przeczyszczające.

 

źródło

 

 

http://2.bp.blogspot.com/_2yXNPBOS1b4/TUV2W8zRh-I/AAAAAAAAAys/Wy-m-j6QrRA/s1600/skorzonera+z+rondelka.jpg

 

 Skorzonela w sosie winegret

Składniki:  

500 g  skorzoneli,  

1 cytryna,

natka pietruszki,

3 łyżki  oliwy z oliwek lub oleju,  

1 łyżka octu jabłkowego,

sól.

 


Za pomocą skrobaczki do roślin obrać ze skórki.

 Zanurzyć korzenie w wodzie zakwaszoną sokiem z cytryny, aby uniknąć sczernienia.

 Pozbawić  twardych części.

Pociąć na małe kawałki, jeśli mamy włóknisty egzemplarz to nawet w cienkie paseczki.

 Gotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny.

W miseczce lub do słoiczka wlać sok z cytryny, sól, olej i ocet. Wymieszać.

   Polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

źródło

 

 

 

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post