Skordalia - sos czosnkowy do chleba

Published on by Sufrin

 

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh5hnTDZUUD6Y9SF_NoGH3gilM4muCLgq_eKGUVrEJv3inkz9PNw

 

Na 4 osoby:

 

4 średnie kromki chleba, pokruszone i nasączone w wodzie przez 10 minut
4 ząbki pokrojone
2 łyżki octu jabłkowego
4-5 łyż
ek oleju / oliwy

sól
1-2 łyżek wody, jeśli będzie potrzeba

 

Namoczone kromki odcisnąć, ale mają być dość wilgotne.

W mikserze lub blenderem zmiksować składniki.

Doprawić.

Dodać wody, jeśli masa jest za sucha.

Podawać w miseczce jako meze.

Smakuje ze smażonymi warzywami, np. bakłażanem.

 

 

Źródło

Comment on this post