Siedem sposobów na wióry z sokowirówki

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/_pAmpt5s-dEE/SDgyIIm50oI/AAAAAAAAAoc/f75aJtUPaNo/s400/carrot+pulp+bread+2.jpg

 

1. Słodkie ciasta:

Popularne ciasto marchewkowe, buraczane czy wieloowocowe.

 

2. Placki smażone na patelni lub pieczone w piekarniku:


Placki z pulpy marchewkowej z brązowym ryżem.

 

Równa ilość pulpy marchewkowej i ugotowanego brązowego ryżu

poszatkowana czerwona i zielona papryka

posiekana cebula

1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku

1 – 2 łyżki sosu sojowego (do smaku)

1 – 2 "jajka" = 1 łyżka siemienia+4 łyżki wody

kosteczki chleba

 

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce.

Wymieszać drewnianą łyżką.

 Masa ma być zwarta i nie rozpadać się, nie kruszyć.

 

1*

Dłońmi zwilżonymi uformować kulki i rozpłaszczyć je.

Smażyć kilka placków na rozgrzanym oleju.

 

2*

Piec w piekarniku 30 minut w wysmarowanej blaszce na 150 st. C.

 

3. Marmalada:


Oto przepis:

 

3 pomarańcze
4 filiżanki wody
3 filiżanki pulpy marchewkowej
4 łyżki soku z cytryny
3 filiżanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub gałki

Obrać skórkę z pomarańczy i pokroić w wąskie paski.

Ugotować je w 4 filiżankach wody, aż zmiękną i odstawić na noc.

Dodać do skórek pulpę marchewkową.

Gotować 10 minut.

Potem pokroić pomarańcze.

Dodać do nich pozostałe składnikmi i gotować 20 minut.

Marmolada powinna zgęstnieć.


4. Muffinki:

Pulpę z jabłek i marchewki można wykorzystać do upieczenia muffinek.

 

Sok:

na 2-3 osoby

  • 6 średnich marchewek
  • 5 chrupiących jabłek
  • 1-1,5 cm korzenia imbiru

Wszystko umieścić w sokowirówce i smakować a z pulpy owocowej upiec muffinki.

 

Przepis na muffinki:

  • 2 filiżanki pulpy z marchewki/jabłka/imbiru
  • 1½ filiżanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • ½ łyzeczki cynamonu
  • ¼ filiżanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1¼ filiżanki mleka roślinnego
  • ¼ filiżanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

 

  • Nagrzać piekarnik do 200°C i natłuścić foremki na muffinki.
  • Zmieszać mąkę, proszek, sól, cynamon, cukier w dużej misce.
  • W małej misce połączyć olej, mleko i wanilię.
  • Wymieszać obie masy bardzo delikatnie, aby nie nazbyt dokładnie.
  • Posypać wiórkami czekoladowymi.
  • Napełnić foremki masą.
  • Piec przez 18-22 minut.
  • Schłodzić 10 minut przed wyjęciem z kokilek.

Carrot Apple Ginger Tea Cakes 6of6

 

5. Sałatki:

  http://farm5.static.flickr.com/4045/4481629961_2d8bce3cc5.jpg

Sok:

  • 4 średnie buraki
  • 5-6 małych marchewek
  • 2 krótkie ogórki gruntowe

Sałatka:

  • pulpa z buaka-marchewki-ogórka
  • ¾ filiżanki orzechów włoskich lub innych
  • 1 do 2 łyżek mięty
  • 2-3 liście sałaty

 

6. Krakersy z dehydratora:

Jeśli posiadamy dehydrator, można zabrać się za krakersy lub po prostu je upiec.

 

7. Sos do spaghetti lub farsz do lasagny:

Dodać marchewkę, kapustę, buraka i inne warzywa, które świetnie komponują się z makaronem o nitkowatym kształcie. W tym celu pulpa stanie się sosem lub farszem do płatów lasagny.

Comment on this post