Serki wegańskie

Published on by Sufrin

http://rawmazing.com/wp-content/uploads/2009/02/cheese.jpg

 

Rejuvelac

  • 1/2 filiżanki dopiero co skiełkowanej pszenicy
  • 4 filiżanek filtrowanej wody

W słoiku umieścić pszenicę i wodę.

Pozostawić w cieple na 24-48 godzin.

Bezie delikatnie musować.

Płyn nabierze zapaszku, ale nie powinien to być odór.

 

 

Serek z nerkowcami

  • 2 filiżanki nerkowców
  • 1/2 filiżanki rejuvelac

Nerkowce zalać wodą i moczyć przez całą noc.

Odsączyć i umieścić orzechy z rejuvelac i zmiksować, aż pasta stanie się gładka.

Można dodać soli.

Położyć na sitku i 2 warstwy seroweo kożuszka.

Łyżką wymieszać kożuszek.

Położyć w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Uformować kształt serka.

 

źródło

 

 

 

Ser Wegański

¼ cebuli
¼ szklanki oleju
¼ szklanki papryki konserwowej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1½ łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1½ szklanki wody
½ łyżeczki soli

Składniki zmiksować, wrzucić do garnka i zagotować.

Wlać do formy, najlepiej z żaroodpornego szkła, wysmarowanej tłuszczem i zostawić do ostygnięcia.

Kiedy stężeje można kroić w plastry i trzymać w lodówce.



Serek topiony wegański

½ szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1½ sztuki żółtej papryki
1 por (biała część)
1/3 szklanki oliwy z oliwek (lub olej słonecznikowy tylko trochę mniej)
4 szklanki wody
trochę soku z cytryny
sól

Zmiksować i gotować do chwili uzyskania zwartej masy.

Wylać np. do tortownicy.

Po ostygnięciu kroić w np. trójkąciki.

 

 

źródło: "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz" książka Agnieszki Biernat

 

 

Ser Lily

 

1 saszetka ugotowanego ryżu,

2 łyżki mąki z amarantusa,

2 łyżeczki gotowanego grochu,

2 łyżki orzechów (włoskie i laskowe),

1 spory ziemniak ugotowany.
przyprawy:

szczypta startej gałki muszkatołowej,

1 i pół łyżeczki soli,

pół łyżeczki ostrej papryki sproszkowanej,

pół płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego,

1 łyżeczka kurkumy,

płaska łyżeczka gorczycy mielonej,

1 i pół łyżeczki korzenia lubczyku zmielonego,

2 łyżki oleju.

 

Zmiksować, przechowywać w lodówce.

 

Przepis

 

 

http://www.bajaderki.pl/images/foto/dania/dsc_6934_1.jpg

 

Serek orzechowy krojony

 

namoczona garstka migdałów

3-4 łyżki wody

1-2 łyżeczki agaru

 

Migdały ukisić, w małym garnuszku zagotować wody, dodać agaru cały czas mieszając.

Gdy zacznie gęstnięć, połączyć z serkiem orzechowym, dodać np: szczypiorek, cebulkę, rzodkiewkę.

Wylać do foremek.

Masa ładnie zastygnie i będzie twarda, nadaje się do krojenia.

Comment on this post