Satay sos

Published on by Sufrin

4337355680_a7e1aa34c8.jpg

 

Sos oryginalnie stosowany do szaszłyków.

Słowoznaczy tyle co "potrójnie spiętrzony" , "osadzony".

 

 

2 cebule
2 łyżki oleju orzechowego
1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka ciemnego cukru
1-2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny 
sól

Cienko jedną cebulę na plastry.

Przesmażyć na patelni z olejem.

Pokroić drugą cebulę w ćwiartki i dodać do blendera z chili powder i zmiksować na gładko.

Dodać cebulę z patelni, gotować 2-3 minuty, aż się skarmelizuje po wsypaniu cukru i dodać wodę.

Doprawić solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Podgrzewać jeszcze 3-5 minut.

 

 

źródło i Flickr

Comment on this post