Samosy z ziemniakami, awokado i groszkiem

Published on by Sufrin

880245894_7df8fa05b5.jpg 

 

Ciasto:

300 g mąki pszennej białej

100 g mąki pszennej razowej

100 g oleju

150 g wody

pół łyżeczki soli

 

Farsz:

500 g ziemniaków surowych, kostka

200 g groszku

4 łyżki awokado

pół łyżki startego imbiru

1 łyżka garam masala

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki soli

 

 5298287529_40d1a9c9f7.jpg

 

 

Ugotować obrane ziemniaki i pokroić w kostkę.

W tym czasie zrobić ciasto: mąkę, sól i awokado zmieszać.

Dolewać stopniowo wode i wyrabiać ciasto przez 5-7 minut.

Ciasto nie powinno kleić się do rąk, być elastyczne i gładkie.

Przykryć wilogtną ściereczką.

Na patelnię wrzucić imbir i resztę przypraw.

Dodać groszek, smażyć chwilę.

Dodać ziemniaki.

Z ciasta uformowac gruby wałek i pokroić na 10 części.

Z każdej lepić kulkę i rozwałkować na cienki placek (średnica 15 cm) i przeciąc na pół.

Brzegi posmarować wodą, skleić jedną stronę, nałożyć farsz i skleić ostatnią stronę pierożka.

Można usmażyć na głębokim tluszczu na rumiano lub zapiec w piekarniku.

 

 

 

źródło i Flickr

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post