Sambar pd. Indie

Published on by Sufrin

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFYp66uVKIcoEEswNbyElSoA_A7D5N5r1fegst5VwEye8ewCQ&t=1&usg=__TmvR-9gp503J28Q9lk0BNEhF2pY=

1 litr wody

150 g suchej soczewicy moczonej przez noc

2 marchewki

1 młoda cukinia

1 ziemniak

1 pomidor

4 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru brązowego

Przyprawy:

Po 1 łyżce nasion czarnej gorczycy, kminu, kolendry, kurkumy

Po 2 łyżki wiórków kokosowych i soli

Soczewicę gotować przez godzinę w wodzie.

Na patelni z olejem smażyć gorczycę. Jak zacznie strzelać, dodać wtedy resztę przypraw. Cały czas mieszać.

Do gotującej się soczewicy dodać warzywa z patelni i sól.

Gotować 20 minut.

Dodać sok z cytryny, cukier i pomidora.

Gotować kolejne 10 minut.

Konsystencja sambar to gęsta zupa.

 

 

Źródło: Krynia Grudzińska

Published on Zupa

Comment on this post