Sałatka z zielonej soczewicy, żurawiny i tymianku

Published on by Sufrin

http://food.lizsteinberg.com/wp-content/uploads/2010/10/lentil-salad-cafe-liz-550x366.jpg

 

1 filiżanka suchej ciemnej soczewicy

1/4 filiżanki wody
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 filiżanki suszonej żurawiny
1 łyzeczka soli
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki świeżych liści oregano
1 łyzka oleju

 

Dzień wcześniej namoczyć soczewicę w wodzie, aby woda pokrywała ją na ok. 2 centymetry.

Opłukać. Powinna podwoić swoją objętość

Gdy dobrze zmięknie, można przystąpić do gotowania jej w wodzie.

Na średnim ogniu pod przykryciem mieszać co jakiś czas.

Dodać łyżkę oleju, 1/4 filiżanki wody, 2 łyżki octu i 1 łyżeczkę soli.

Posiekać żurawinę w małe kostki i dorzucić.

Znowu nakryć pokrywką.

Wyłączyć gaz. Dodać posiekanych ziół.
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post