Ryż - odmiany

Published on by Sufrin

5479005877_a71d54684e.jpg

 

Albaris - ryż biały, ogólnie dostępny w polskich sklepach

 

Alborio - biały ryż krótkoziarnisty pochodzący z doliny rzeki Po w północnych Włoszech. Stosowanydo risotto. Podobny do odmiany kalifornijskiej znaną pod nazwą ryż perłowy.

 

Basmati - ryż biały lub brązowy o smukłym kształcie i głębokim aromacie rosnący u stóp Himalajów w dolinach Indii i Nepalu. Basmati znaczy, czyli "bas" - ZAPACH, "mati" - ZIEMIA.

 

Browarniczy ryż - ryż o drobnych ziarnach, które przechodzą przez sito o drobnych oczkach (o średnicy 1,4 mm), stosowany do wyrobu piwa.

 

Brązowy - naturalny ryż obłuszczony. Stąd uważany za najwartościowszy. Jego kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy, szczególnie te z grupy B.

 

Calrose - średnioziarnisty ryż uprawiany w Kalifornii

 

Czarna Japonica - zarejestrowany znak towarowy. Jest to jeden z rodzajów ryżu. Charakteryuje się pikantnym smakiem i aromatem. Ryż ten został rozwinięty z japońskiego czarnego krótkoziarnistego i jednokolorowego średnioziarnistego rodzaju ryżu. Oba te rodzaje ryżu rosną na tym samym polu. Zwykle wykorzystywany do nadzienia i dodatek.

 

 

Published on Ryż

Comment on this post