Razowiec na bananach

Published on by Sufrin

5400075577_43599c174b.jpg

 

 

4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
3 łyżki słodu lub trochę rodzynków (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości)
2 szkl. mąki razowej
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
1 szkl. posiekanych orzechów
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynków

 

 

Banany (ew. z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć we wrzątku) zmiksować.

Jeżeli ciasto słodzimy czymś innym niż rodzynkami, to równie dobrze można rozgnieść banany widelcem.

Dodać resztę składników, wymieszać łyżką.

Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej :)

Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy.

Piec w 180°C przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.

 

 

Wskazówki i uwagi:

* Im mniej dojrzałe banany, tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ratować się dodając więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody. Generalnie lepiej jednak używać bardzo dojrzałych lub wręcz przejrzałych (ale nie zepsutych!) bananów.
* Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładną ilość. Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
* Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto tak absolutnie zabójczo pachnie, że nie można utrzymać języka za zębami ;)

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post