Rambutan
inne nazwy: Śliwka chińska, Jagodzian rambutan
(Nephelium lappaceum)
Rodzina: mydleńcowate (Sapindaceae)
Jest małym, wiecznie zielonym drzewem (4 - 7 m wysokości). Plantacje rambutanów znajdują się w Malezji, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach.
Owoc ma kształt jajowaty, około 3 cm średnicy i czerwoną, pokrytą kolcami skorupkę. Wewnątrz znajduje się biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono. Smak osnówki zależy od odmiany. Kwaśne odmiany owoców spożywa się po ugotowaniu, słodkie - na surowo. W Malezji i Tajlandii konserwuje się je w puszkach. Można z nich sporządzać kompoty, wina musujące, marmolady czy sałatki owocowe.
Miąższ rambutanu zawiera do 16% cukru (głównie sacharoza) i dużo witaminy C (78 mg/100 g).
100 g owocu dostarcza 69 kalorii (297 dżuli).