Rambutan

Published on by Sufrin

http://smoking-room.ru/blog/uploads/Rambutan.jpg

 

inne nazwy: Śliwka chińska, Jagodzian rambutan


(Nephelium lappaceum)


Rodzina: mydleńcowate (Sapindaceae)

 

Jest małym, wiecznie zielonym drzewem (4 - 7 m wysokości). Plantacje rambutanów znajdują się w Malezji, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach.

 

Owoc ma kształt jajowaty, około 3 cm średnicy i  czerwoną, pokrytą kolcami skorupkę. Wewnątrz znajduje się biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono. Smak osnówki zależy od odmiany. Kwaśne odmiany owoców spożywa się po ugotowaniu, słodkie - na surowo. W Malezji i Tajlandii konserwuje się je w puszkach. Można z nich sporządzać kompoty, wina musujące, marmolady czy sałatki owocowe.  

 

Miąższ rambutanu zawiera do 16% cukru (głównie sacharoza) i dużo witaminy C (78 mg/100 g).


100 g owocu dostarcza 69 kalorii (297 dżuli).

Published on Warzywa samodzielnie

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post