Pseftokeftedes - pomidorowe placki

Published on by Sufrin

http://www.santorini.ws/images/tomatokeftedes.jpg

 

Mój ulubiony przepis na wykorzystanie pomidorów w wersji smażonej.

 

Na 4-6 porcji:

  • 1 ½ szklanki pomidorów, pokroić
  • ½ szklanki cebuli, posiekać
  • 1 łyżka natki, posiekać
  • 2 łyżki świeżej mięty, posiekać
  • szczypta oregano
  • 1 szklanki mąki (najlepiej dostosować do wilgotności masy)
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól lub gomasio (opcja)
  • olej do smażenia (opcja)

Wymieszać w misce warzywa z ziołami.

Następnie dodać mąkę i proszek oraz składniki opcjonalne.

Jeśli masa jest zwarta, można lepić klopsy.

Jeśli nie, od razu można smażyć na rozgrzanej patelni do czasu, aż masa zwiąże się.

 

źródło

Comment on this post

Barbie 05/26/2015 12:44

spodobał mi się Twój blog więc dodałam go do mojej listy blogów wegetariańskich, lista znajduje się tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/