Przeciwutleniacze w owocach i warzywach

Published on by Sufrin

 

ORAC, czyli Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność wchłaniania rodników tlenowych. Im wyższa liczba ORAC, tym bardziej pomocny dany produkt w przeciwdziałaniu wolnych rodników.

 

 

 

Na 100 g

Na sztukę lub porcję

 

 

Jednostka ORAC

Jednostka ORAC

Śliwki suszone

5770

1 sztuka

462

Rodzynki

2830

¼ kubka

1019

Borówki amerykańskie

2234

½ kubka

1620

Czarne jagody

2036

½ kubka

1466

Jarmuż

1770

Kubek ugotowanego jarmużu

2300

Truskawki

1536

½ kubka

1144

Szpinak (surowy)

1210

kubek

678

Maliny

1227

½ kubka

755

Śliwki

949

1 sztuka

626

Szpinak gotowany na parze

909

Kubek ugotowanego

2178

Brokuły

888

Kubek ugotowanych

1632

Buraki

841

½ kubka ugotowanych i pokrojonych

715

Awokado

782

½ kubka

149

Pełniejsza lista na stronie www.patrickholford.com/antioxidants

 

Wszyscy powinni przyjmować 3500 jednostek ORAC dziennie, choć 5000 do 6000 zapewni efektywniejsze zabezpieczenie przed skutkami starzenia się.

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

Comment on this post