Przeciwutleniacze w owocach i warzywach
ORAC, czyli Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność wchłaniania rodników tlenowych. Im wyższa liczba ORAC, tym bardziej pomocny dany produkt w przeciwdziałaniu wolnych rodników.
|
| Na 100 g | Na sztukę lub porcję |
|
| Jednostka ORAC | Jednostka ORAC |
Śliwki suszone | 5770 | 1 sztuka | 462 |
Rodzynki | 2830 | ¼ kubka | 1019 |
Borówki amerykańskie | 2234 | ½ kubka | 1620 |
Czarne jagody | 2036 | ½ kubka | 1466 |
Jarmuż | 1770 | Kubek ugotowanego jarmużu | 2300 |
Truskawki | 1536 | ½ kubka | 1144 |
Szpinak (surowy) | 1210 | kubek | 678 |
Maliny | 1227 | ½ kubka | 755 |
Śliwki | 949 | 1 sztuka | 626 |
Szpinak gotowany na parze | 909 | Kubek ugotowanego | 2178 |
Brokuły | 888 | Kubek ugotowanych | 1632 |
Buraki | 841 | ½ kubka ugotowanych i pokrojonych | 715 |
Awokado | 782 | ½ kubka | 149 |
Pełniejsza lista na stronie www.patrickholford.com/antioxidants |
Wszyscy powinni przyjmować 3500 jednostek ORAC dziennie, choć 5000 do 6000 zapewni efektywniejsze zabezpieczenie przed skutkami starzenia się.