Przeciwutleniacze w owocach i warzywach

Published on by Sufrin

 

ORAC, czyli Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność wchłaniania rodników tlenowych. Im wyższa liczba ORAC, tym bardziej pomocny dany produkt w przeciwdziałaniu wolnych rodników.

 

 

 

Na 100 g

Na sztukę lub porcję

 

 

Jednostka ORAC

Jednostka ORAC

Śliwki suszone

5770

1 sztuka

462

Rodzynki

2830

¼ kubka

1019

Borówki amerykańskie

2234

½ kubka

1620

Czarne jagody

2036

½ kubka

1466

Jarmuż

1770

Kubek ugotowanego jarmużu

2300

Truskawki

1536

½ kubka

1144

Szpinak (surowy)

1210

kubek

678

Maliny

1227

½ kubka

755

Śliwki

949

1 sztuka

626

Szpinak gotowany na parze

909

Kubek ugotowanego

2178

Brokuły

888

Kubek ugotowanych

1632

Buraki

841

½ kubka ugotowanych i pokrojonych

715

Awokado

782

½ kubka

149

Pełniejsza lista na stronie www.patrickholford.com/antioxidants

 

Wszyscy powinni przyjmować 3500 jednostek ORAC dziennie, choć 5000 do 6000 zapewni efektywniejsze zabezpieczenie przed skutkami starzenia się.

Published on WARTOŚCI ODŻYWCZE

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post