Przeciery

Published on by Sufrin

 

 

 

Przeciery to pierwsze dania małych wegan i nie tylko, ale także świetna przekąska dla starszych.

 

Wybieramy owoce i warzywa z upraw ekologicznych, wyglądające zdrowo.

Następnie dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i przecieramy.

 

Co jest potrzebne do wykonania przecieru:

 

tarka,

 

sitko,

 

mikser,

 

nożyk,

 

łyżka,

 

płócienne ściereczki lub gazy.

 

 

Twardsze owoce (jabłka, gruszki) ściera się na tarce o drobnych okach, a miękkie (maliny, jagody, śliwki) przez sito.

 

Można również uzyskać sok. W tym celu przetartą masę owocową przepuszczasz przez gazę lub płócienko.

 

Dziecko:

 

Pierwsze przeciery podaje się najmłodszym w wieku 5 miesięcy.

Zaczyna się zazwyczaj od delikatnych w smaku warzyw: marchewka, dynia, ziemniaki czy pietruszka.

 

Przykłady:

 

W siódmym miesiącu, gdy matka karmi piersią

 

Fioletowy - 1/2 szklanki świaeżych jagód lub 1/3 mrożonych, jeśli są kwaśne dodać 1/2 jabłka

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9dLB9Ocjkl5QkWVFkUI_f_6nnufx4NF_BaFBGaHdDrCEYb2g&t=1&usg=__tE5OaCgRbEYVC9qpllQfHZWij7s=

 

Ecru - korzeń średniej pietruszki, 1/2 małego jabłka, 1/2 łyżeczki soku z cytryny

 

W ósmym miesiącu

 

Żółty - 1/2 szklanki ugotowanych ziaren kukurydzy (świeża lub mrożona), szczypta szafranu

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQ5f0LH2KYZcUrRheimtg6k-6qPd6xfY-ePZpyM1GlNFIPCMk&t=1&usg=__WVLIffFvLx25ogqJtfottPtuq6k=

 

Pomarańczowy - 50 g ugotowanej na parze dyni, 2 duże suszone morele wymoczone w wodzie

 

Amarantowy - 1/2 szklanki świeżych malin lub 1/3 szklanki mrożonych, 1 łyżeczka kleiku ryżowego

 

W dziesiątym miesiącu

 

Szarobury lub czerwonobury - 1/4 ugotowanego selera, 1/3 szklanki białych lub czerwonych  porzeczek

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbXr-FvAe350QmrNYv4S2w0Jtpgqs38TTrbpjthA_fWtUl-WQ&t=1&h=167&w=223&usg=__kPZaFTp1jwkwInnACUiJ85j8Ow4=

 

W jedenastym miesiącu

 

Czerwony - 1/4 miękkiej gruszki, 1/4 szklanki mrożonych żurawin lub 1/2 szklanki świeżych 

 

Brązowy - 1/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sosu sojowego, 1/4 ząbka czosnku

 

Zielony - 1 łyżeczka posiekanej natki, 1/2 upieczonej i obranej ze skórki zielonej papryki

 

Seledynowy - 1/3 średniego ogórka węża bez skórki, 1 łyżeczka posiekanej cebuli

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQc9ZDay48yvSWJ0PlfdEkiJKhbJ5rs5TK1kKbY9Vxmv_FjepE&t=1&usg=__dmCXrsKCxpdAkSHmfIsAYCbhXSA=

Published on Dziecko weganina

Comment on this post