Precle orkiszowe

Published on by Sufrin

4471140324_4134bbcc06.jpg

 

 

720 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
400 g wody

1,5 łyżki sody
1,5 litra wody
gruboziarnista sól lub sezam
 

  • Mąkę, drożdże, sól i wodę umieścić w misce.
  • Odstawić, aby drożdże się zaktywizowały.
  • Wyłożyć na stolnicę i zagnieść jakieś 2-3 min.
  • Podzielić ciasto na równe części, zagniatać i robić cienkie wałeczki o długości 50 cm, formować kształt precla lub paluszka / crosstini.
  • Przykryć ściereczką i odczekać 30 min., aż ciasto wyrośnie.
  • Zagotować wodę z sodą w małym rondlu.
  • Wrzucać po jednym preclu na 30 sekund.
  • Gotowane ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, posypać solą i sezamem i piec w 200°C przez 15 min.

 

źródło i Flickr

Published on Ciasteczka

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post