Prawidłowe menu

Published on by Sufrin

 

 

Codziennie należy jeść:

 

veg--chleb-raz-rys.jpg

- 5 porcji produktów zbożowych:

pieczywo,

makaron,

ryż,

kasze.

 

Jedna porcja jest równa:

kromce chleba,

1/2 szklanki gotowanego ryżu na sypko,

1/2 szklanki gotowanej kaszy na sypko;

 

- 4 porcje warzyw:

 

veg--ogorek-rys.jpg

Jedna porcja to:

1/2 szklanki surowych warzyw liściastych,

jeden średniej wielkości ziemniak,

2/3 szklanki soku z warzyw;

 

- 3 porcje owoców:

 

4904789249_a0d987df11.jpg

Jedna porcja to:

1 średni owoc,

2/3 szklanki soku owocowego;

 

- 1 porcja białka:

 

veg--fasola-mungo.jpg

fasola,

soja,

groch,

soczewica;

 

Jedna porcja to:

2/3 szklanki gotowanej fasoli, soi, grochu, soczewicy.

 

Tłuszczu powinno być w diecie ok. 33-70 g.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQv5kpELufnAU3ZTAVGetY8_5tVYXVh124pfOA6JzQi8nWziJA&t=1&usg=__9on7cT3ADSb5LqH3SW9EFTzTD7E=

 

 

Solimy nie więcej niż 6 g dziennie. Pamiętać należy, że tłuszcze i sól zawarte są w wielu produktach.

 

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRFA6Fjrjeg9CqYlLnypgRbwWIJgTLHu9K8aJDKkXFSoGoordw&t=1&usg=__HC_M5d-e3GPllmjKNf3spDkGR1g=

 

 

Pić trzeba ok. 2 litrów wody.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRigD9p4SMW59HnGscRiZKJ9gQKeUpQ8qKTP041ZyewvUfVkdQ&t=1&usg=__JiNRPaGaYnPvu9iBv-SQ1EaDYW0=

Published on Menu veg - jadłospis

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post