Povitica - drożdżowa rolada orzechowa ze Słowacji

Published on by Sufrin

http://4.bp.blogspot.com/-SJOzJdqdfxg/TrgEno69b9I/AAAAAAAAA28/h0NX629ydg8/s400/Btead.JPG

 

 

Zaczyn drożdżowy:
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyzeczki mąki pszennej
2 łyżki ciepłej wody
1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży prasowanych

Na ciasto:
1/2 szkl. mleka roślinnego
3 łyżki cukru (lub innego słodu)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżka mielonego siemienia rozmieszana z 3 łyżkami wody = "jajko"
2 szkl. mąki pszennej

Na nadzienie:
1 3/4 szkl. orzechów włoskich
1/4 szkl. mleka roślinnego
4 łyżki oleju
1/2 szkl. cukru (innego słodu, np. połowa tej porcji ksylitolu)
1 łyżka siemienia zmieszana z 1 łyżką wody
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki kakao lub karobu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Zaczyn drożdżowy:
W miseczce umieścić cukier, mąkę i drożdże.
Wlać letnią wodę i zakryć ściereczką na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Powinno zacząć bąblować.

Wykonanie ciasta:
W garnku zagotować mleko i odstawić, aż będzie letnie.
Dodać cukier i sól - zamieszać.
Dodać papkę z siemienia, zaczyn drożdżowy i olej.
Wrzucić mąkę i mieszać do czasu formowania się ciasta - będzie odchodzić od brzegów miski.
Ciasto przenieśc na stolnicę i zagniatać przez 5 minut - gładka konsystencja.
Przełożyć do natłuszczonej miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (90 minut).

Przygotowanie nadzienia:
Do miski wrzucić zmielone orzechy, cukier, cynamon i kakao (karob).
Mleko zagrzać z olejem i wlać do orzechów.
Dokładnie wymieszać masę i odstawić.

Zawijanie ciasta:
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyc ciasto drożdżowe.
Wałkować od środka do brzegów prostokąt 30x17cm.
Posmarować wierzch olejem.
Rozłożyć warstwę nadzienia równomiernie.
Zwijać ciasto od dłuższego brzegu.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Podzielić ciasto na 3-4 części lub po prostu złożyć jego końce i przełożyć do keksówki.
Przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze.

Na zakończenie:
Zredukować temperaturę w piekarniku do 150°C, wstawić formę i piec jakieś 50 minut.
Wyjąć z piekarnika, gdy wierzch stanie się rumiany i schłodzić w formie.
Po 30 minutach usunąć z keksówki.
Odczekać następne pół godziny.

 

 

Published on Ciasto

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post