Pommes lyonnaise - placek z ziemniaków i cebuli

Published on by Sufrin

4069200448_6f570a74e1.jpg

 

 

Na 4 osoby:

 

Składniki
9-10 średnich ziemniaków
oliwa
2 cebule
mała garść macierzanki lub świeżego tymianku
4 łyżki (60 ml) octu balsamicznego
2 kawałki (ok. 50 g) margaryny lub oleju
sól

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości 0,5 cm.

Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wrzucić ziemniaki.

Gotować 3-4 minuty, potem odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.

Skropić ziemniaki oliwą i delikatnie wymieszać.

Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka.

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić macierzankę lub tymianek i smażyć chwilę.

Wrzucić cebulę i wsypać szczyptę soli.

Mieszając smażyć cebulę do miękkości na małym ogniu, uważając by się nie przyrumieniła.

Wlać ocet balsamiczny i dodać masło, smażyć chwilę, by ocet nieco odparował.

Przełożyć cebulę do miski.

Opłukać patelnię gorącą wodą (lub użyć okrągłej foremki metalowej, jeśli patelnia nie jest żaroodporna).

Wyłożyć na patelnię połowę ziemniaków, tworząc płaską warstwę.

Rozłożyć równomiernie cebulę i przykryć resztą ziemniaków.

Potrząsnąć patelnią i wyrównać wierzch łyżką.

Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.

© Jamie Oliver

Published on Warzywa samodzielnie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post