Placek wiśniowy

Published on by Sufrin

2588603989_f1d4964c3f.jpg

 

 

1. Składniki:

a) mąka żytnia - 750 g
b) mąka kukurydziana - 250 g
c) kasza manna - 250 g
d) wiśnie - 1-2 kg
e) rodzynki - 300-500 g
f) wiórki kokosowe - 200 g
g) ziarno słonecznika łuskane - 100-250 g
h) cynamon - 2 łyżki stołowe
i) woda - około 2 l
j) olej roślinny do pieczenia - około 50-100 ml

2. Potrzebne rzeczy:

a) duży garnek lub inne naczynie - 6 litrów lub więcej - do przyrządzenia masy
b) duża drewniana łyżka do mieszania masy
c) miska do wypłukania wiśni
d) naczynie 2-litrowe emaliowane lub plastikowe na wypestkowane wiśnie
e) pojemnik na pestki
f) naczynie do sparzenia w nim rodzynek
g) miarka lub inne naczynie do odmierzania ilości mąk i kaszy
h) czajnik lub garnek do zagotowania 1/2-1 litra wody
i) forma do ciasta wielkości prodiża elektrycznego

3. Sposób przygotowania:


5326977494_5a18a6b76d.jpg


a) wypłukać wiśnie 2-3 razy
b) wypestkować wiśnie sprawdzając każdą czy nie ma w środku robaczka
c) zalać wrzątkiem rodzynki w naczyniu, parzyć 5-10 minut
d) odlać wodę i przepłukać rodzynki 2-3 razy
e) mąki i kaszę wymieszać na sucho w dużym naczyniu
f) dodać wiórki kokosowe i ziarno słonecznika łuskane, wymieszać
g) dodać rodzynki oraz wiśnie razem z powstałym z nich sokiem
i) posypać te owoce cynamonem i odczekać około 5 minut
j) wstępnie wymieszać te owoce z masą
k) dolać wody i mieszać masę aż do uzyskania konsystencji bardzo miękkiej plasteliny
l) w razie potrzeby dolewać niewielkie ilości wody cały czas mieszając masę

4. Sposób pieczenia:

a) wysmarować obficie formę olejem
b) natychmiast nałożyć masę do formy (zanim olej spłynie ze ścianek formy)
c) piec 2 godziny w temperaturze 175
°C
d) po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia


 

 http://www.ravedome.com

Published on Ciasto

Comment on this post