Pikantne bułeczki drożdżowe

Published on by Sufrin

http://www.aayisrecipes.com/wp-content/photos/khara%20bun4.jpg

 

khara, czyli pikantny

 

Bułeczki są popularne w piekarniach hinduskiego miasta Bangalore.

 

 

Na 4 bułeczki:

 

Składniki na ciasto:

1 średni surowy ziemniak
1 szklanka wody
1/4 łyżki + 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży
2 i 1/8 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżki oleju
1/4 szklanki mąki pszennej

 

 

Ugotować ziemniaka w wodzie z 1/4 łyżeczki soli.

Utłuc na puree.

Wodę z gotowania ziemniaków uzupełnić, aby było jakieś 3/4 szklanki.

Do dużej miski wrzucić puree z ziemniaka i wodę.

Gdy masa schłodzi się, dodać drożdże, mąkę uniwersalną i odstawić na 5 minut.

 Posolić, dodać olej i mąkę pszenną - dobrze połączyć.

Zagniatać dłonią jakieś 10 minut, aż będzie czysta stolnica.

Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na dwie godziny, by podwoiło objętość.

 

 

Składniki na farsz:

1 szklanka cebuli
3-4 zielone chilli
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżka siekanej świeżej kolendry
szczypta turmeriku
Olej
Sól

 

 
Rozgrzać olej i smażyć cebulę, następnie wrzucić chilli, sól i tumerik.

Dolać odrobinę wody i gotować.

Dodać garam masala, kolendrę.

Gotować, aż cebula całkiem się ugotuje i masa będzie sucha.

Schłodzić.

 

Jak zrobić bułeczki:
Nastawić piekarnik na 200 C.
Zagnieść ciasto przez chwilę.

Zrobić sporą kulkę, podzielić na jakieś 8 części.

 

http://www.aayisrecipes.com/wp-content/photos/khara%20bun2.jpg

 

Na jedną część nałożyć farsz i nakryć drugim plackiem.

Zalepić brzegi. Formować kulę - bułeczkę.

 

Pokryć olejem bułeczkę. Można posypać oregano.

Piec przez 10-12 minut na rumiano, schłodzić na kratce do ostygnięcia.

 

 

źródło

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post