Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem

Published on by Sufrin

http://i95.photobucket.com/albums/l146/komarka/pierogi_gryka_sharp.jpg

 

Ciasto:
500 g mąki pszennej lub mieszanej pszennej i żytniej  razowej

1 łyżka oleju
ciepła woda wg potrzeb

Farsz:
200 g kaszy gryczanej (dwie saszetki po 100 g) ugotować,

8-10 szt. brykietu szpinaku liściastego, podgrzać, a by wyparowała woda

1-2 duże cebule, podsmażyć

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

przyprawy do smaku

 

 

Połączyć składniki farszu w misce.

 

Zagnieść mąkę z wodą na elastyczne i gładkie ciasto. Z ciasta odrywać kulki i wyrabiać palcami płaski placuszek. Napełniać łyżeczką farszu i zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku od wypłynięcia jakieś 5 minut.

 

 

źródło

 

źródło_1

 

źródło_2

Comment on this post