Pierniczki

Published on by Sufrin

http://i1255.photobucket.com/albums/hh638/CindaLove/Smilies%20and%20Glitter%20Emoticons/gingerbread.gif

 

300g mąki pszennej

1/2 szkl. cukru lub 1/4 szkl. ksylitolu, można dodać mniej

1-2 łyżeczki przyprawy do pierników (goździki, cynamon, muszkat)

100g oleju roślinnego

1/2 łyżeczki sody

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.

Wysypać na blat i jeszcze chwilę zagniatać.

Schłodzić w lodówce przez jakieś 30 minut.

Ciasto rozwałkować i wybraną foremką wycinać pierniczki.

Nie zapominajmy o wycięciu dziurki w ciasteczku, jeśli ma wisieć na choince (świetnie sprawdzają się tu słomki do napojów).

Gotowe ciastka układać na blaszce.

Piec 10 minut w 180°C, aż zaczną się złocić.

 

źródło

 

Published on Boże Narodzenie

Comment on this post