Pates de coing - ciasteczka z pigwy

Published on by Sufrin

http://img.over-blog.com/500x375/0/31/56/86/001/DSC00728--R-solution-de-l--cran-.jpg

 

 

 

Kolejny przepis na deser z bożonarodzeniowego stołu. W roli głównej pigwa.

 

Pigwa to owoc przypominający niezgrabną gruszkę. Zawiera dużo pektyny, dlatego dobrze się żeluje pod wpływem gotowania czy smażenia.

 

1300g świeżej pigwy lub 1 kg gotowanej

800g cukru

odrobina wody

 

Owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do garnka z wodą.

Gotować, aż zmiękną.

Zmielić w maszynce lub po prostu przetrzeć na papkę.

Zważyć i dodać cztery części cukru na pięć części pigwy.

Zamieszać i najlepiej wlać do nieprzywierającej brytfanki, żeby masa stężała.

Później można wycinać dowolne kształty nożem lub foremkami do ciastek.

 

źródło

Published on Ciasteczka

Comment on this post