Pastina timbale

Published on by Sufrin

aa Pastina

 

Pastina Timbale

 

Przepis adaptowany z  Easy Entertaining with Michael Chiarello


1 łyżka margaryny
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 filiżanka świeżych okruchów chleba
Świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 filiżanki natki
450 g pastina lub makaronu kus kus, orzo lub riso

sól

 

Timbale sos (przepis poniżej)

 

 

Weź duży garnek i wlej osoloną wodę i podgrzej.

W rondelku rozpuść tłuszcz.

Połącz 2 łyżki oliwy z czosnkiem i przysmaż (2 minuty), mieszając.

Dodaj okruchy chleba i przysmażaj przez 3 do 5 minut, aż się zrumienią.

Dopraw solą i pieprzem.

Zdejmij z ognia i dodaj 1/4 filiżanki natki.

Chleb przełożyć do salaterek i przycisnąć.

 

Gdy Sos Pastina Timbale się gotuje, ugotuj pastinę w osolonej wodzie, aż będzie al dente (około 9 minut). Osączyć.

 

Ponownie zagotować sos, jeśli potrzeba, i dodać do pastiny. Dodać 1/4 filiżanki natki. Podgrzać, aby się składniki się połączyły. Przenieść pastinę do  salaterek i schładzać jakieś 10 minut.

 

 

Pastina Timbale Sos:

3 filiżanki puree pomidorowego -około (100 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz 
1 łyżka zmiażdżonego czosnku 
około 9 pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
1/2 filiżanki liści bazylii
1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki
sól do smaku

 

Podgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Dodać czosnek i paprykę, przyprawy i mieszać 2 minuty.  Dodać puree pomidorowe, suszone i smażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać bazylię i redukować około 15- 20 minut. Doprawić do smaku.

 

Podawać na ciepło.

 

 

Źródło: http://whatdidyoueat.typepad.com/what_did_you_eat/2007/11/remember-the-sc.html

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post