Pasta z zielonego groszku
Pasta z zielonego groszku:
200 g zielonego groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego
10 dkg prażonego sezamu
50 ml oleju
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
Pesto:
10 dkg świeżej bazylii
10 dkg ziaren słonecznika
200 ml oliwy
sok z 0,5 cytryny
Dodatki:
czosnek
oliwa
pieczywo, np. chleb pita
Przygotowanie:
Sezam wrzucić na patelnię i cały czas mieszając, prażyć go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Mrożony groszek ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić.
Dokładnie zmiksować groszek z olejem i przyprawami w malakserze, dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki.
Miksować do momentu otrzymania gładkiej masy.
Zmielić w malakserze ziarna słonecznika.
Dolać oliwę, sok w połówki cytryny, wrzucić posiekaną bazylię, posolić i miksować przez chwilę, uważając, aby mieszanka nie zważyła się.
© Malka Kafka i Flickr