Pasta z zielonego groszku

Published on by Sufrin

5080853875_40db615a33.jpg

 

Pasta z zielonego groszku:
200 g zielonego groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego
10 dkg prażonego sezamu
50 ml oleju
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól

Pesto:
10 dkg świeżej bazylii
10 dkg ziaren słonecznika
200 ml oliwy
sok z 0,5 cytryny

Dodatki:
czosnek
oliwa
pieczywo, np. chleb pita

Przygotowanie:
Sezam wrzucić na patelnię i cały czas mieszając, prażyć go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Mrożony groszek ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić.

Dokładnie zmiksować groszek z olejem i przyprawami w malakserze, dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki.

Miksować do momentu otrzymania gładkiej masy.

Zmielić w malakserze ziarna słonecznika.

Dolać oliwę, sok w połówki cytryny, wrzucić posiekaną bazylię, posolić i miksować przez chwilę, uważając, aby mieszanka nie zważyła się.



© Malka Kafka i Flickr

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post