Ormiańska dolma

Published on by Sufrin

aa dolma

 

 

Skład:

30 g soczewicy,

15 g kaszy manny,

20 g cebuli,

20 g oleju słonecznikowego,

10 g suszonych moreli,

10 g żółtych śliwek,

10 g rodzynek,

50 g liści winorośli

oraz

sól, pieprz i zielenina (np. kolendra, mięta, cząber, pietruszka) do smaku.

 

 

Soczewicę ugotować i odcedzić. Mannę ugotować. Śliwki sparzyć wrzątkiem i po wyjęciu pestek drobno pokroić.

Cebulę pokroić i usmażyć na oleju.

Wszystkie te produkty oraz umyte rodzynki i drobno pokrojoną zieleninę wymieszać, posolić i popieprzyć.

Świeże liście winorośli sparzyć wrzątkiem, a następnie usunąć grube łodygi.

Na liście winorośli (3-4) kłaść przygotowany farsz po ok. 50-60 g i zawijać jak kopertę.

W garnku ułożyć rzędami gołąbki, obłożyć morelami (uprzednio umytymi), zalać wodą tak, by ledwie przykryła produkty, dodać oleju i położyć na nie odwrócony talerzyk.

Garnek przykryć pokrywką i na słabym ogniu dusić potrawę do miękkości.

Następnie wyłożyć gołąbki na półmisek i posypać zieloną pietruszką.

 

To danie można też przygotowywać, używając liści świeżej lub kwaszonej kapusty.

 

Źródło: http://www.eastway.pl/ormianska+dolma

Published on Dania obiadowe

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post