Oreillettes - prowansalskie faworki

Published on by Sufrin

http://images.jedessine.com/_uploads/_tiny_galerie/20100103/oreillettes-source_bva.JPG

 

 

To cienkie ciasto smażone jak pączki prosto z Prowansji. Aromatu i smaku nadają cytrusy.

 

*  skórka z 1 pomarańczy
*
skórka z 1 cytryny
* 500 g mąki
* 50 g  
cukru + 100 g cukru pudru  
* 50 g masła/margaryny/ 40g oleju
* 3 jajka
* 1 łyżka wody kwiatu pomarańczy
* Olej do smażenia

 

1) Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać z mąką.

2) Umieścić mąkę i dodać 50 g cukru, roztopiony tłuszcz, "jajka" i wodę z kwiatu pomarańczy.

3) Wyrobić ciasto i odstawić na 1 godzinę.

4) Mąką oprószyć stolnicę i rozwałkować ciasto tak cienko, jak to możliwe. Wyciąć prostokąty 8 cm x 4 cm.

5) Smażyć prostokąty ciasta. Dobrze jest w tym czasie odwrócić, aby zrumieniły się z każdej strony, następnie osączyć na papierowych ręcznikach.

6) Posypać cukrem pudrem.

 

źródło

Published on Ciasteczka

Comment on this post