Olej z pestek dyni

Published on by Sufrin

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-G75M-tkBc4nCyLkChHznoiDAa3WkC9hhdoQN9LE018K1Hvfd

 

 

Co to jest czarny olej?
Styryjskie pola dyniowe dostarczają 500 kg suchych pestek na hektar. Dają 1 litr oleju z ok. 2,5 kg suchych pestek. Z nich też zostają łupiny, które są naturalną ochroną dla nasion dyni i nadają ciemny lub lekko czerwony kolor olejowi, jeśli spojrzymy pod światło. Prasowanie pestek wykonuje się tradycyjnymi sposobami znanymi od 100 lat. Wysoka jakość produktu jest wynikiem naturalnego procesu wytwarzania. Nadaje to odpowiednią barwę i smak. Butelki z olejem należy przechowywać w ciemności i chłodzie dla utrzymania
świeżości

Dlaczego ten olej jest taki dobry?
Zawiera wiele walorów odżywczych. Jest
źródłem witaminy A, E, cynku, kwasów omega-3 i -6.
Fitostyrole są znane z pozytywnego działania w przypadku występowania wysokiego cholesterolu. Zapobiega problemom z woreczkiem żółciowym i prostatą.   Minimalne ilości oleju wpływają pozytywnie na utrzymanie męskiego gruczołu w zdrowiu. Żucie garstki pestek każdego dnia lub zażywanie oleju jako dodatku do sałatek i surówek da równie dobre skutki. Dużo antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami  we krwi wpływa na zachowanie młodości i zdrowia na dłużej. 


 

Źródło

Comment on this post