Naleśnikowy tort warzywny

Published on by Sufrin

4089446911_bf7063c6ce.jpg

 

naleśniki:
3 szkl mąki razowej pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
można dodać nieco białej mąki lub jak ktoś chce zrobić tylko z białej mąki, ale w torcie nie nie można poznać, że to była razowa
nieco kurkumy
sól
majeranek
bazylia
woda
3 łyżki oliwy

Składniki miksujemy, odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Smażymy jak największe, średniej grubości naleśniki na rozgrzanej patelni, nie ma potrzeby podlewania oliwy na patelnię.

Farsz:
1. Brokuł
Kroimy go na płaskie różyczki, obgotowujemy w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się)
2. Kapusta
Całe liście kapusty (wycinamy grube części) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z pomidorami.
3. Soczewica (można ją zrobić dzień wcześniej)
Gotujemy soczewicę. Podsmażamy cebulkę na patelni, dodajemy ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, nieco olliwki i miksujemy (najlepsza jest końcówka miksera, która służy do przecierania, najlepiej rozdrabnia).
4. Cebulka (lepszy będzie por, ale na razie go nie ma)
Kroimy na plastry, smażymy delikatnie na patelni (ma być mocno zeszklona, nie zrumieniona). Dodajemy do niej dużą ilość przecieru pomidorowego.
5. Słonecznik - 6 łyżek, czosnek 3-4 ząbki, oliwa
Słonecznik rumienimy lekko na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, przez moment trzymamy na ogniu.

Sos:
przecier pomidorowy ze słoiczka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
oregano
bazylia
sól
pieprz ziołowy
Przecier gotujemy, dodajemy czosnek i przyprawy.

Na okrągłą, wysmarowaną oliwą blaszkę układamy:
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
kapustę, na nią sporo sosu
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
cebulę z pomidorami
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
kapustę z sosem
naleśnik
Wierzch polewamy sosem lub oliwą w czosnkiem (w tej drugiej wersji góra będzie nieco spieczona, ale moim znajomym właśnie ta wersja bardziej odpowiadała).
Wkładamy do b. nagrzanego piekarnika na 30 min.
Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem.

Można dowolnie modyfikować dobór składników, ja jadłam ze szpinakiem, pieczarkami, papryką.
Wegetarianie mogą posypać wierzch serem.
Ważne jest to, by było dużo ziół, to jest cały urok tortu.

 

 

 

źródło i Flickr

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post