Muffinki z płatkami owsianymi

Published on by Sufrin

 

 

 

na 9 muffinek

Suche składniki:

 1 filiżanka mąki
 1 filiżanka płatków owsianych
 2 łyżeczki sody
 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka mielonego kardamonu lub cynamonu
 1 filiżanka brązowego cukru
 1 średnia marchewka utarta
1 średnie jabłko utarte
1 średnia cukinia utarta
1/2 filiżanki rodzynek
1 filiżanka pekanów pokrojonych

 

Mokre składniki:

1/4 filiżanki oleju
1/2 filiżanki niesłodzonego dżemu z pieczonych jabłek
1/4 filiżanki wody
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego


Procedura:

1. Nagrzać piekarnik do 190 st. C. Formy do muffinek wysmarować olejem.

2. W dużej misce połączyćsuche składniki.

3. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi w oddzielnej misce.

4. Połączyć obie masy.

5. Łyżką nakładać ciasto do foremek na muffinki.

6. Piec przez 16 minut. Najlepiej upewnić się testem przy użyciu wykałaczki, patyczka czy po prrostu noża - jak suchy, to ciasto gotowe do wyjęcia z piekarnika.

7. Wyjąć ciasteczka z foremek i odstawić do ostygnięcia.

Notatki:

1. Nie trzeba obierać marchewki, jabłka czy cukinii przed utarciem.

2. Po połączeniu obu mas - mokrej i suchej - powstaje gęsta mikstura. Nie martw się tym, bo cukinia zawiera wodę i wszystko się połączy.

 

Źródło: www.egglesscooking.com

 

 

Published on Muffinki

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post