Muffinki z okarą i bananem

Published on by Sufrin

http://www.ecolopop.info/wp-content/uploads/2011/03/Muffin_720-490x341.jpg

 

Przygotowując mleko sojowe, gromadzi się sporo puree z soi (okara) bogata w białko i błonnik. Składnik ten jest cennym produktem w japońskiej kuchni, gdy w Polsce często po prostu trafia do kosza. Tak nie powinno się dziać! Okara świetnie komponuje się w ciastach, wzbogaca słodkie wypieki, wzbogaca zupy, tłuczone ziemniaki czyni bardziej pożywne, występuje jako składnik farszów w potrawach mącznych, nadaje się do odwodnienia w dehydratorze lub jako cienki placek na patelni teflonowej. Jego zastosowania są zdecydowanie liczne.
 

W tym przepisie można wykorzystać okarę świeżo przyrządzoną, mrożoną (przechowywaną w woreczku) lub zastąpić taką ilością namoczonych wcześniej na 2 h migdałów i zmiksowanych na krem.

 

Składniki na 8 babeczek:

  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g okary lub migdałów
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 banany
  • 75 ml oleju
  • 2 łyżki melasy lub syropu
  • 1 łyżka ciemnego rumu, opcjonalnie
  • 1 łyżka octu z jabłek, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka do pieczenia do pieczenia

Przepis

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować 8 foremek lub papilotek na muffinki.
  • W misce wymieszać mąkę, sodę, cukier trzcinowy i wanilię.
  • Dodać okarę, melasę i puree z bananów. Jeszcze raz wymieszać.
  • W osobnej misce zmieszać olej, ocet i rum. Połączyć masy, dokładnie mieszając.
  • Podzielić ciasto między 8 muffinek, wypełniając ciastem po brzegi.
  • Piec przez 30 minut. Ustawić do ostygnięcia na kratce.

Opcja: Można zrezygnować z muffin i upieć ciasteczka na blasze, babeczki lub jedno duże ciasto.

 

 

źródło

Published on Muffinki

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post