Muffinki piernikowe z siemieniem lnianym

Published on by Sufrin

http://1.bp.blogspot.com/_CKcYCWkEFdc/Sy3c-idj_BI/AAAAAAAAA10/yg_mIdc_r3s/s400/muffins1.jpg

 

1/3 szklanki niesłodzonego mleczka migdałowego (lub inne roślinne)
1 łyżeczka octu z jabłek
2 łyżki siemienia lnianego

1 1/4 mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu mielononego
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki oleju canola
1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego (prażonych jabłek / dżemu)
1/3 szklanki melasy (cukru) 
1 łyżeczka wanilii

 

 

 Rozgrzać piekarnik do 180°C.  

Natłuścić foremki na muffinki.

Do naczynia wlać mleko.  

Wymieszać ocet jabłkowy i siemienię lniane energicznie widelcem przez około minutę.

To pomoże muffinkom podrosnąć, z siemienia uwolni się olej, a ocet zwiąże go z mlekiem.

W misce umieścić przesianą mąkę, proszek, imbir, cynamon, goździki i sól.

W centrum suchych składników zrobić wgłębienie i wlać w nie olej, prażone jabłka cukier i wanilię.

Drewnianą łyżką wymieszać składniki razem, dopóki wszystko się nie zwiląże.

Najlepiej, jak zostaną pewne grudki - nie mieszać zbyt dokładnie.

Napełnić formy na muffinki do pełna.

Piec 22 minuty, aż wierzch się nadmie, będą złote i wykałaczka  wyjdzie czysta po włożeniu środek ciasta.

Gdy wystarczająco się ochłodzą, wyjąć z foremek i ustawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.

 

źródło: przepis, zdjęcie

Published on Muffinki

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post