Momo - pierożki z Butanu

Published on by Sufrin

http://www.deesis.com.pl/sklep/images/food_momo.jpg

 

Momo są rodzajem bardzo popularnych pierożków w Tybecie, Nepalu, Butanie, Sikkim i zachodnim West Bengalu (szczególnie w Darjeeling), podobne do mongolskich buuz.

Momo są proste do wykonania. Wystarczy mąka (zazwyczaj jasna) i woda, czasem wykorzystuje się drożdże lub sodę.

 

 

ciasto na momo:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
sól

 

Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając wody do mąki.

Powinno być gładkie i elastyczne.

wkładamy do woreczka, bądź przykrywamy folią.

 

Dalej zajmujemy się farszem:

1/2 kg kapusty,

250 g pieczare,

500 g tofu lub namoczonego granulatu sojowego,

2 cebule,

pęczek kolendry,

kawałek świeżego imbiru,

1/2 ząbka czosnku,

pół łyżeczki kurkumy,

pół łyżeczki zmielonego kuminu,

pół łyżeczki garam masali i sproszkowanej ostrej papryki,

trochę oleju,

sól lub sos sojowy (ok. 2 łyżki)

 

Połączyć wszystkie składniki w misce.

Odstawić do lodówki, aż puści sok i składniki przenikną się aromatami.

 

Wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka jak na nasze pierogi.

Nakładamy łyżkę farszu i kleimy momo.

W tym celu należy złożyć pierożek na pół.

Następnie tworzyć falbankę palcami z brzegów ciasta.

 

Momo gotujemy na parze przez 10 minut.

 

Sos pomidorowy:

3 świeże pomidory,

sól,

trochę oleju, 

trochę soku z cytryny

 

To wszystko zmiksować.

 

 

 

źródło: zdjęcie, przepis,Flickr

Published on Kuchnie świata- Chiny

To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post