Mleko ryżowe

Published on by Sufrin

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSDcfwQvVt1p0f2BhLNK993uilrxAFbTP6JPsYLWZh-a1txTeY&t=1&usg=__QAJvt65--NvLKXB81B5TZ3y-_L8=

 

 2 filiżanki ryżu
4 filiżanki gotującej się wody

Przelać ryż wodą i przepłukać.
Dolać 4 filiżanki wrzątku i moczyć 1-2 godziny.
Zmiksować 1 filiżankę namoczonego ryżu z
2 1/2 filiżankami wody (może być chłodna) -
czynność powtarzać z resztą produktu.
Za pomocą lnianego woreczka, gazy lub sitka wycisnąć mleko z masy ryżowej.
Można dolać więcej wody, żeby było więcej płynu.
Wyciśnięte mleko przegotować w garnku na małym ogniu przez około 20 minut.



Mleko ryżowe jest bardzo gładkie, lepkie i w dużych ilościach może powodować senność.

Źródło

Published on Mleko - jogurt

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post